Zašto je redovan servis KONDENZACIONIH kotlova važan?

Prilikom servisa (preventivnog održavanja) kotlova mogu se otkriti nedostaci, preduprediti kvarovi, obezbediti bezbedniji, pouzdaniji i efikasniji rad uređaja. Time se otklanjaju eventualni nedostaci dok je uređaj još u garanciji, produžava se garancija uređaja ako je to predviđeno prilikom puštanja uređaja u rad, snižava ili eliminiše mogućnost potencijalnog kvara uređaja u sezoni korišćenja, obezbeđuje duži vek rada uređaja uz manje zastoja, postiže se veći učinak i niža potrošnja energenta – čišćenjem uređaja i podešavanjem parametara rada. Takođe, korisnik se dodatno upućuje o načinu bezbednog, funkcionalnog i efikasnog korišćenja uređaja. Gasni kotlovi bi trebali da se održavaju na svakih 12 meseci.

Nastojite da održavanje uređaja zakažete za mesece APRIL-JUN. Razlog je što su uređaji u tom periodu van pogona i što je servis rasterećeniji za takve aktivnosti. Počevši od AVGUSTA meseca servis daje prioritet kvarovima i puštanju u rad novih uređaja.

Neki problemi koji se javljaju kod neredovno održavanih kondenzacionih kotlova su sledeći:

Slika 1 – Ložište zaprljano depozitom iz gasa (snižava snagu kotla, povećava potrošnju kotla, doprinosi kraćem veku trajanja kotla, otežava servis)

Slika 2 – Zaprljanje sekundarnog izmenjivača za toplu potrošnu vodu (smanjenje učinka i stabilnosti pripreme tople potrošne vode)

Slika 3 – Dotrajale elektrode (doprinosi kraćem veku trajanja kotla)
Slika 4 – Oštećenje zaptivača ložišta (snižava snagu kotla, povećava potrošnju kotla)
Slika 5 – Oštećenje elemenata ložišta (snižava snagu kotla, povećava potrošnju kotla)

Slika 6 – Prekomerno zaprljanje sifona kondenzata (onemogućuje normalno odvođenje kondenzata što dovodi do zakrčenja trakta dimnih gasova i zastajanje gasnog kotla)

Slika 7 – Otežavanje servisa (nužno uklanjanje izmenjivača kotla iz oplata usled prekomernog zaprljanja)

Slika 8 – Orebrenje izmenjivača toplote PRE i POSLE servisa gasnog kotla

AS-INSTALACIJE SERVIS